Hopp til innholdet

Livet i Finnmark

Finnmark, stedet hvor himmelens kanvas blir maleri i både midnattssol og mørketid, hvor "rett frem" er både veibeskrivelse og livsmotto. Her oppe, der kartet får frostskader og kompasset søker AAP for yrkesskade, lever vi finnmarkinger livet med en raus dose humor og stort hjerte.

Sykepleierne Tuva og Elisabeth koser seg over en god kopp kaffe.

Korte avstander 

I våre lokalsamfunn er ofte avstandene korte, en kontrast til de lange strekningene fra sted til sted. Dette gir oss en unik frihet – mer tid til å leve livet, mindre tid brukt på kø og logistikk. I Finnmark betyr nærhet til alt at du kan nyte en kaffekopp hjemme, og ti minutter senere stå med fiskestangen i hånda eller med skiene på beina. Vi er et folk som kjenner verdien av tid og bruker den godt – i naturen, med familien, eller bare under midnattssolen som nekter å gå til sengs.

Laksefiske i midnattssol.

Rett fra levra

Her snakker vi “rætt fra levra”, gjerne over en kopp kaffe så sterk at den får en espresso til å ligne på tynn saft. I Øst er vi vant med russergrensa, der vi like gjerne låner sukker av naboen, som vi gir bort fiskehistorier så ferske at de spreller i munnen, og så overdrevet og på kanten at det får andre til å rødme.

I Finnmark snakker vi med naboen. Her fra telttur.

Sving deg rundt og sett kursen vestover, forbi myrene hvor myggene har vingespenn som små helikopter og havørnene kretser over hodene på turistene som funderer på om de ble lurt av postkortet som lovet evig sol. Ja, i Hammerfest kan du kjøpe is på bensinstasjonen og få med en spade for å grave deg hjem. Det kaller vi service!

På sommeren nyter vi lyse, lange dager under en himmel som sjelden vil sove. Været kan virkelig være strålende her, og det vet vi å sette pris på. Etter å ha kommet oss gjennom mørketid, kulde og snø, føles hver solstråle som en personlig hilsen fra selveste solguden.

Finnmark bader i midnattssol.

Eventyrlystne 

Finnmarkslivet er for de eventyrlystne, de som finner lykke i å se stjernene og nordlyset danse over himmelen, og de som vet at den beste måten å måle en god dag på er hvor ofte du smiler. For her oppe, der veiene er lange og minnene lengre, men veien til livets gleder er overraskende kort, lever vi livet så stort som landskapet rundt oss – fritt, vilt, og rausere enn det varmeste ullpleddet du noensinne har pakket deg inn i.

Velkommen til Finnmark, hvor hver dag er et eventyr, værgudene har humor, fåkkbriller er en del av livsstilen vår, og solrike sommerdager er våre gylne øyeblikk! 

Vi står han av, som vi sier.

Ambulansehelikopteret flyr i utfordrende vær.

For at du skal være best mulig forberedt til Finnmarkslivet har vi laget en nyttig pakkeliste:

  • Lusekofta 

  • Badeshorts/ bikini 

  • Myggspray og solkrem

  • D-vitamin og melatonin 

  • Festkjole og tursko 

  • Åpent sinn og varm hjerte 

Her kan dere lese historien om Espen og Malene som velger Finnmark.