Hopp til innholdet

Maria kom for eventyret – ble for livet

Vi åpner døra litt forsiktig, vel vitende om at vi har en avtale 12:00 – skarp. I de hektiske korridorene kommer det en kvinne vandrende i hvit legefrakk med et undrende smil. 

Hun lurer trolig det samme som oss: 

Er det deg jeg skal snakke med? 

 –  Maria? 

Det er meg, ja, svarer hun noe beskjedent. 

På Hammerfest sykehus jobber Maria Grønmo (38) som overlege ved medisinsk avdeling. Hun er snart ferdig spesialist innenfor infeksjonsmedisin og har uvurderlig kompetanse for sykehuset i Hammerfest. 

At hun skulle sitte her i dag, er imidlertid like tilfeldig som er det viktig for Finnmarkssykehuset.

Jeg flyttet til Hammerfest første gang i 2012. Da skulle jeg ha turnus. Jeg ville et sted hvor jeg aldri hadde vært, og jeg hadde aldri vært i Finnmark. Samtidig hadde jeg hørt mye fint om turnusperioden i Finnmark. Full av eventyrlyst satte jeg meg på flyet til Hammerfest, sier Maria Grønmo, som opprinnelig er vokst opp på Klepp på Jæren. 

Skapte sin familie 

Resten er historie, som klisjéen i eventyrhistoriene sier. Marias historie er faktisk litt eventyrlig. 

I Finnmark traff hun det som i dag er hennes ektemann, og ekteparet har fått gleden av å bli foreldre til 2 barn

Vi har det veldig bra her. En liten og kompakt by hvor det fins masse tilbud. Samtidig som det er oversiktlige forhold, og man blir godt kjent med de andre foreldrene i klassen. Et godt sted for barn og vokse opp og det er jo kjempeviktig for oss, sier hun. 

Brenner for faget sitt 

Den engasjerte overlegen legger ikke skjul at hun trigges av utfordringer i arbeidshverdagen. 

Infeksjonsmedisin er et veldig spennende fagfelt. Veldig varierende. Vi har pasienter i alle aldersgrupper. Sykdom i alle kroppsdeler. Mye akuttmedisin, men også en del kroniske problemstillinger. Mange vanskelige utredninger og vurderinger. Det er samtidig et fagfelt hvor veldig mye går bra. Det er givende når pasienten kommer inn veldig syk, og etter få dager kan gå nesten frisk ut av sykehuset, forklarer hun. 

Samtidig har hun latt seg sjarmere av arbeidsmiljøet hos Finnmarksykehuset. 

 –  Det virker som mange trives her fordi vi har det trivelig i lag på jobb. Vi er et tett fagmiljø som jobber veldig godt sammen, kan forskjellige ting og spiller hverandre gode. På litt mindre sykehus er avstanden veldig kort til de andre avdelingene og det enkelt å hente inn hjelp fra andre dersom det er behov for det.

Forelsket seg i naturen 

Hun forteller at en av de tingene som gjorde at hun forelsket seg i Finnmark, var nærheten til naturen. 

 –  Her kan du bare ta på turutstyret og gå ut av inngangsdøra og så langt ut i den frie naturen du bare ønsker. Vi har det kjempefint her, og ville ikke vært noen andre steder, sier hun. 

 –  Blir dere boende for alltid? 

  Vi har absolutt ingen planer om å flytte herfra i alle fall. 

 –  Hva vil du si til andre som vurderer det samme finnmarkseventyret som du hoppet på? 

 –  At det et er virkelig et eventyr. Faglig sett får man gjort, sett og vært med på utrolig mye. Kollegialt så er Finnmarkssykehuset en kjempebra plass å være. Folk er absolutt velkomne hit.