Hopp til innholdet

- Her har vi plass til alle typer folk

Arne Bjørklund (40) og Askil Amundøy Olsen (25) er bare to av flere nyansatte i Helse Nord IKT. Nå skal de straks få enda flere kolleger.

Helse Nord IKT – Nord-Norges største IKT-bedrift – er nemlig i en rivende utvikling, og ansetter stadig nye personer. Nå er det flere ledige stillinger i avdelinga for infrastruktur og plattform. 
 
Her jobber blant annet Arne Bjørklund og Askil Amundøy, sammen med 14 andre kolleger. De fleste sitter på hovedkontoret i Tromsø, men det er mulig å jobbe fra flere ulike steder i Nord-Norge.

Spisset arbe​​id

Da Arne Bjørklund som tenåring fikk en IBM PS/2 i hus var han solgt – det var data han skulle jobbe med som voksen. 
 
Arne Bjørklund

Arne Bjørklund mener det er ingen andre steder i Nord-Norge man får jobbet så spisset innen skysenterdrift som her.

​- På 90-tallet greide storebroren min å overbevise mor om at hun måtte kjøpe en PC, og etter at den kom i hus var det gjort, oppsummerer Arne.
 
Som så mange andre startet han med gaming, hvor det gikk i blant annet Quake, Diablo, Warcraft og etter hvert en rekke strategispill. Det ble mange kvelder med bygging og feilsøking på PCer og annen elektronikk i ungdomstida. Arne så at data var noe man kunne jobbe med også, og da han ble gammel nok ble han yrkesfagelev på elektronikk-linja. 
 
- Jeg skulle bli radio- og TV-reparatør, men da jeg var ferdig på videregående var det ikke noen ledige læreplasser innen faget. Etter et år i førstegangstjenesten gikk jeg videre på teknisk fagskole, som er en yrkesfaglig mellomlederutdannelse med et skoleløp som inneholder mye av det samme som man er innom på en høyskole, forklarer han. 
 

Så lenge jobben blir gjort, er det rom for mye moro på jobb.

Fra første jobb i Forsvaret gikk veien gjennom fylkeskommunen og UiT, før Arne i sommer fikk jobben han i dag har i Helse Nord IKT. Både han og Askil jobber med skytjenester, men med vidt forskjellige områder innenfor dette. 

- Noe av det som er gøy med å jobbe her er at du sitter så lavt på stacken at du får jobbe med veldig spesifikke områder. Du sitter ikke så høyt oppe at det blir abstrakt, sier Askil, som i hovedsak jobber spisset inn mot Linux.

Havnet ​på riktig hylle

Også Askil har en interesse for data som går bredere enn bare arbeidet han utfører på dagtid. Siden han var i tenårene har han spilt mye på PC, og bygd egne maskiner. På eget initiativ tok han etter hvert kodekurs via Codeacademy, og med tiden ble det klart for han at han ønsket å jobbe med noe innen dataverdenen.
 

Noe av det Askil liker best med jobben, er at han får jobbe spisset innenfor sitt fagfelt.

- Da jeg kom inn på høyskolen skjønte jeg, helt ærlig, ikke helt hva jeg hadde søkt på. Men da studiene startet skjønte jeg raskt at jeg hadde havnet på helt riktig hylle, forteller Askil om studiene innen IT-drift og informasjonssikkerhet på det som da var Høgskolen i Gjøvik, som nå er blitt en del av NTNU. 
 
Etter studiene ventet vel et år som konsulent i Sopra Steria i Oslo, før drømmejobben dukket opp hjemme i Tromsø.
 
- Stillingsutlysninga fra Helse Nord IKT var ei oppramsing av alt det jeg kunne og ville jobbe med. Det var check, check, check. Da jeg kom til jobbintervjuet var det egentlig veldig gøy å sitte der, fordi det ble mer som en lett samtale enn et skremmende jobbintervju – vi forsto hverandre veldig godt. Jeg ble møtt av folk med solid fagkompetanse, og det var en veldig fin opplevelse, forteller han.​

Rom for spøk og l​atter

Både Arne og Askil er ansatt i Helse Nord IKT løpet av det siste året. Sammen med vel 350 kolleger jobber de for å sikre at ansatte rundt om på sykehusene i Nord-Norge og på Svalbard kan behandle og redde liv hver eneste dag. Det er Helse Nord IKT som utvikler og drifter IKT-systemene som brukes av spesialisthelsetjenesten i Helse Nord, og har 18.000 av landets viktigste IKT-brukere i kundebasen sin. 
 
Helse Nord IKT er delt opp i ulike avdelinger, og Arne og Askil jobber aller tettest med kollegaene i seksjonen for skytjenester. 
 
- Vi har nok noen fellestrekk, vi som jobber her, men samtidig er vi veldig forskjellige. Vi har plass til alle typer folk her, sier Askil.
 
- Det som er felles for oss er nok at det er godt samhold og at alle er villige til å jobbe for å løse problemstillinger i fellesskap, sier Arne og legger til:
 
- Og så kommer det godt med å kunne flire litt av det du gjør – særlig om du gjør en feil. Vi kødder mye her, men får likevel gjort det vi skal.